פרופ' גליה אורון טיפולי פוריות והפריה חוץ גופית
הברזל 9א רמת החייל, ת"א
054-8117303
טיפולי פוריות
טיפולי פוריות מיועדים לזוגות אשר אינם מצליחים להרות באופן עצמוני.
טיפולי הפוריות שונים ומגוונים ומותאמים לסיבת אי הפריון. הסיבות העיקריות לאי פריון מתחלקות לקבוצות עיקריות ובינהן:
הפרעות בביוץ – מביוץ בלתי סדיר ועד העדר ביוץ חודשי של האישה
בעיה מכאנית הגורמת לחסימה של החצוצרות – וגורמת להעדר מפגש של הביצית עם הזרע או בעיה מכאנית תוך רחמית המונעת את השרשת העובר ברחם
אי פריון הגבר (ירידה באיכות הזרע או העדר זרע בכלל)
אי פריון בלתי מוסבר (unexplained infertility) – בנוכחות ביוצים סדירים וזרע תקין והעדר הריון ספונטני.
הטיפול באי הפיריון מותאם לסיבה ומתחלק ל:
זרעה תוך רחמית (או IUI – intrauterine insemination ): מיועד בין היתר לאי פריון מסיבה בלתי ברורה, לאי פריון זכרי קל, במקרים שבהם קיים ריר צווארי עויין ובמקרים בהם משתמשים בזרע תורם באישה פורייה.
במהלך הזרעה תוך רחמית מוכנס זרע שעבר השבחה ישירות לחלל הרחם. במהלך השבחת הזרע בוררים את תאי הזרע ומעלים את הריכוז של תאי זרע איכותיים בדגימה. הכנסת הזרע ישירות לרחם מעלה את ריכוז תאי הזרע האיכותיים סביב הביצית ומגבירה בכך את סיכוי ההפריה של הביצית.
נהוג לעיתים לשלב את ההזרעה עם גירוי שחלתי ובכך להגביר את מספר הביציות שמבייצות בכל חודש. השילוב של מספר ביציות בשלות וזרע בריכוז ואיכות גבוהים יותר בסמוך לביציות מגדיל את הסיכוי להריון. תהליך זה מלווה בתוספת סיכון קטן להריון מרובה עוברים.
הפריה חוץ גופית:
הפריה חוץ גופית (IVF – In vitro fertilization): בתהליך זה הפריית הביצית מתרחשת במעבדה ולא בגוף האישה וכל כך נקראת הפריה חוץ גופית.
טיפול זה ניתן במקרים בהם :
הריון לא הושג בטיפולי פוריות הכוללים גירוי שחלתי והזרעה – כקו שני לטיפול.
ולעיתים נדרשת הפריה חוץ גופית כטיפול בקו ראשון – במקרים של אי פריון על רקע מכאני (כגון חסימה דו צדדית של החצוצרות), אי פריון זכרי משמעותי (ריכוז ותנועתיות מאוד נמוכים של תאי זרע או העדר זרע וצורך בהפקת זרע מהאשכים), במקרים בהם נדרשת פונדקאות.
בתהליך זה מטופלת האישה בטיפול הורמונלי לגירוי שחלתי לצורך הבשלת מספר זקיקים בשחלה, הזקיקים מכילים בתוכם ביציות, ברגע שהביציות בשלות מתבצעת שאיבת ביציות תחת הרדמה כללית . השאיבה של הביציות מתבצעת בגישה נרתיקית באמצעות מתמר אולטראסאנד וגינלי אליו מחוברת מחט ודרכה נשאבות הביציות תחת הנחיית סונר רציפה. ביום השאיבה מתבקש בן הזוג לתת זרע – וזרע זה משמש להפריית הביציות הבשלות שנשאבו במעבדה ליצירת עוברים. העוברים מתחלקים וגדלים בתנאי מעבדה עד היום השלישי מהפרייתם או עד היום החמישי מהפרייתם ואז מחוזרים לרחם האישה תחת הנחיית סונר . תהליך החזרת העוברים אינו כואב ואינו מתבצע בהרדמה ודומה לתהליך הזרעה רק שלרוב מתבצע תחת הנחיית אולטראסאונד רציפה. ההחלטה כמה עוברים להחזיר לרחם האישה (1-3) נעשית בכפוף להנחיות משרד הבריאות . ישנם מספר שיקולים אשר נלקחים בחשבון בקבלת החלטה זו: ההיסטוריה הרפואית של האישה, מחלות רקע של האישה, הצלחה בטיפולים קודמים, גיל האישה, סיבת אי הפריון, איכות העוברים ועוד. כיום נוהגים להחזיר עד 3 עוברים מחשש לבריאות האישה. הריון מרובה עוברים הוא הריון בסיכון גבוה ללידה מוקדמת ומשקלי לידה נמוכים של הפגים ועל פי רוב ההמלצה הינה לבצע דילול להריון תאומים או הריון יחד. פעולת הדילול עצמה מסכנת את ההריון כולו. ההחלטה באיזה יום לבצע את ההחזרה (יום 3 או 5) מתבצעת בדיון עם הזוג ונלקחים שיקולים רבים בחשבון ביניהם : גיל האישה, עברה המיילדותי, מספר העוברים העומדים לרשות הזוג ועוד.
את העוברים העודפים מקפיאים לצורך החזרה במחזורים הבאים במחזורי החזרת מוקפאים בהם האישה מטופלת בטיפול תרופתי
.בכדורים בלבד להכנת הרחם לקראת השרשת העוברים.
כמו כן מבצעת דר אורון טיפולים עם תרומת ביצית ופונדקאות במידת הצורך.